Hadiemicha 2.0 26/11/2021

‘Spraakmakend’ interview Jo Lernout, MENT Hadiemicha, zondagavond 21 uur.

‘Spraakmakend’ interview Jo Lernout, MENT Hadiemicha, zondagavond 21 uur.

Jo Lernout is zondagavond 28 november om 21 uur te gast voor een uitgebreid gesprek in Hadiemicha.

Micha doorspit z’n jeugd, z’n loopbaan tot en met waar het allemaal zo fout liep met Lernout en Hauspie. Hij vertelt ook hoe echt wel zeer veel technologie en kennis had kunnen gered worden… maar verloren ging.

Jo Lernout is ook erg open en zegt: ‘Ik kan mezelf niet herprogrammeren, er bestaat geen knopje in mijn hoofd dat ik kan omdraaien. Met het feit dat zo veel mensen hun geld verloren sta ik nog elke dag op en ga ik slapen….’

Ook praat hij uitgebreid over de rol van The Wall Street Journal. Hij noemt de rol die de zakenkrant speelde in de faling van L&H ‘doorgestoken kaart’.

Lernout is ook open over ‘hun grote fout’: ‘We hadden moeten inzien dat we geen technologie zomaar konden kopen in de VS, die mee brengen naar hier en daarmee vrijuit konden gaan. Zeker wanneer het gaat om kritische technologie met militaire waarde, mochten we niet alles in eigen handen willen houden. We hadden de hoofdzetel in de VS moeten opzetten met behoud van tewerkstelling hier én we hadden daar de overheden moeten uitnodigen in onze Raad van Bestuur. Da’s onze dikke fout geweest die ons en vele Vlamingen hun eer .. en vooral hun geld heeft gekost. Amerikaanse overheden wilden de technologie terug die ze zelf via steun aan bedrijven hadden gefinancierd. Een voorbeeld: Dictaphone. Daar werden alle gesprekken van de hele wereld opgeslagen en wij zetten die servers bij ons en gebruikten die technologie voor commerciële doeleinden.’

Het gesprek is bitter ernstig en eerlijk..  heel soms ook grappig wanneer Jo Lernout over zijn ‘eerste faillissement’ vertelt. Als jong mannetje had hij een sigarettenautomaat gemaakt. Hij kocht sigaretten in grotere hoeveelheden in en zijn broers moesten geld in de automaat werpen thuis. Ze hadden de truck gevonden om met een lat gratis sigaretten te pikken. Een ‘in huis handeltje’ dat dus fout afliep.

We weten het… voor velen die destijds investeerden in L&H ligt deze materie nog steeds erg gevoelig en we begrijpen dat. Maar toch wilden we de opening bieden om Jo Lernout zijn verhaal te laten doen.. niet alleen wat je hier en daar al kon lezen.. nee, ook de context, de jeugd.. zijn eerder jobs en ervaringen. Want zelden. heeft iemand een klein uur de tijd om echt een verhaal op te bouwen. Dat kan bij MENT wel.

Een een boeiend gesprek .. bekijk het rustig op je zondagavond bij MENT.

Hadiemicha, zondag 21 uur.

ADVERTENTIE