Artiesten Nieuws 23/07/2020

Noodoproep voor de eveneMENTensector …

Marc Hallez – MENT TV: ‘Kijk, als we nu niets doen is er geen Vlaamse artiestenwereld meer, geen musical- en theaterleven in Vlaanderen.

We hebben er met MENT in de afgelopen bijna 9 jaar kunnen toe bijdragen dat een nieuwe generatie zich kon ontwikkelen en vaak ook beroepshalve met muziek aan de slag kon en dat een bestaande generatie opnieuw volop ging nieuwe muziek maken.

Zonder evenementen is de sector ten dode opgeschreven. Het feit dat de artiestenwereld kan overleven op auteursrechten en / of muziekverkoop is een misverstand. MENT is bijna 9 jaar ‘oud’… maar zo’n 25 jaar al maak ik met regelmaat programma’s met artiesten, musical- en theatermakers, ik denk dat ik de sector en haar economische motor een beetje ken. Ik leg uit waarom zonder evenementen… de sector en alle directe en indirecte werkgelegenheid die er aan is verbonden, sterft en uitsterft.

 

Een forum nodig:

Ieder initiatief om ‘meer Vlaamse producties’, van welk genre ook, een forum te geven via media, is waardevol, nodig ook. Wanneer Vlaamse muziek gedraaid wordt, worden auteursrechten betaald. Maar weet dat voor Vlaanderen die rechten klein zijn. Het aantal artiesten dat op rechten kan overleven is echt heel, heel klein. Weet ook dat ver van altijd de artiest zelf ook tekstdichter of componist is van een nummer.

Een forum creëren, wat MENT en anderen uiteraard doen, is waardevol. Het zet artiesten en muziek ‘in de markt’. Maar… waar is nu de markt?

 

Ja, waar is nu die markt?

Evenementen zijn de zuurstof voor iedere artiest. Uit evenementen komen auteursrechten, inkomsten voor de artiest en een resem aan toeleveranciers .. van licht, tot geluid, ticketverkoop, eventtoebehoren, drukwerk, online communicatie, tv-reclame, clipmakers …

en .. op events worden ook nog heel wat geluidsdragers verkocht. Die markt creëert inkomsten om te blijven creëren, muziek te maken, te investeren in producties … dit houdt studio’s, muzikanten, backing-artiesten …. aan het werk.

 

De artiestenwereld, theater, musical… :

Dat gezondheidszorg een absolute prioriteit is.. staat buiten kijf. Het laatste wat de artiestenwereld wil, is aan de basis liggen van nieuwe besmettingen op of via evenementen. Neem dat van me aan.

Maar door de Corona-maatregelen zijn er geen optredens met een voldoende aantal mensen om ze rendabel te maken. Een nieuwe kwetsbare generatie, vaak ook eigen financier van muzikale projecten of aan de slagader van een muziekuitgeverij .. die net ook slachtoffer is van de crisis, vond haar weg. Jonge ondernemende artiesten creëerden ‘hun eigen KMO-tje’ dat netjes ronddraaide. Men investeerde in muziek, clips, promo..  en verdiende geld via optredens. Dat draaide netjes rond. Dat is ook het model dat MENT mee ondersteunde, door een forum te bieden, door sectortarieven voor artiesten en events…

Die cirkel is doorbroken, té lang doorbroken waardoor die generatie dreigt te moeten afhaken.

Wat geldt voor de Vlaamse muzieksector, geldt even goed voor theater, musical en aanverwante cultuuruitingen.

 

Oproep:

Als nu niets gebeurt … dreigen we dit stukje cultuur te verliezen. Is er nog wel zo iets als ‘een Vlaamse muzieksector’ na de Corona-maatregelen? Is er nog zo iets als Vlaams theater, musical .. ? Natuurlijk geldt het probleem voor vele economische sectoren in Vlaanderen en Brussel. Maar ik wil er graag op duiden, dat we dreigen een nieuwe generatie te verliezen, dreigen terug te vallen op de situatie ‘van net na 10-om-te-zien’… iedere progressie, iedere openheid, iedere inspanning die we konden doen voor de sector, dreigt verloren te gaan.

Aan iedereen die creatieve ideeën heeft om de sector er bovenop te helpen, om ervoor te zorgen dat we dit stuk eigenheid, Vlaamse identiteit, Vlaamse creativiteit en cultuur … niet verliezen, vraag ik om te reageren. Post ideeën gerust op de MENT-Facebookpagina. Als er waardevolle ideeën tussen zitten wil ik die met alle plezier met de politieke wereld delen en deel ik die uiteraard ook met Vlapo.

 

Doen ! Of we amputeren ‘en stukje Vlaanderen’, een stukje eigenheid .. net dat wat zo vele mensen, over generaties heen, verbindt !’

ADVERTENTIE