Over MENT 23/07/2019

MENT TV zoekt slogan voor genderneutrale toiletten

‘mannen,  voel je in je sas, met een zittende plas’.. of heeft iemand een beter idee?

 

MENT TV werkt in haar omroepgebouw in op een industriezone in Gent aan een vrij ­grote verbouwing.

Er wordt een extra vleugel van 200 vierkante meter in gebruik genomen, er komt een nieuwe loungeruimte, make-up room, eindregie, een volledig nieuwe ruime live-studio én .. een gloednieuw toiletblok.

De Vlaamse overheid besliste eerder dat er in haar kantoorgebouwen ook genderneutrale toiletten komen. Op zich niets dan voordelen, denk je zo, minder wachten want er is gemakkelijker een toilet vrij, minder hokjesdenken en een transgender hoeft zich niet verveeld te voelen bij de toiletkeuze.

Bij de overheid vermelden de toiletten gewoon het opschrift ‘WC’, zonder ‘mannetje-vrouwtje-symbool’.

Wat vinden artiesten en andere MENT-bezoekers?

Marc Hallez: ‘We bevroegen heel wat Vlaamse artiesten, mensen uit de theaterwereld, maar ook politici en zakenmensen die met regelmaat in ons gebouw te gast zijn en de toiletten (gaan) gebruiken. Uit die bevraging kwam duidelijk dat mannen én vrouwen best gewonnen zijn voor de idee van genderloze toiletten en vrouwen zich vaak storen aan het feit dat net zij langer moeten wachten voor een plas in de damestoiletten. Dat geldt in het algemeen maar vooral ook in bijvoorbeeld het theater, waar tijdens de korte pauzes iedereen van het sanitair gebruik maakt. Maar om het heel eenvoudig te stellen.. vrouwen houden niet van druipende mannen.. en als je doorvraagt, ook mannen vinden druppels van hun voorganger aan bijvoorbeeld de schoenzolen geen prettige gedachte.

Is het staande urinoir voor vrouwen een optie? Het kan op festivals en op bijvoorbeeld De Gentse Feesten ‘een’ oplossing zijn, maar lang niet alle vrouwen zijn er voor gewonnen.. en dan blijf je afzonderlijke dames- en herentoiletten maken.

We kunnen maar 1 verzoenende gedachte verzinnen..mannen moeten zittend plassen.

Dat heeft trouwens alleen maar voordelen, het is gemakkelijk, netjes, het heeft het gevoel even tijd voor jezelf te hebben, hoe kort die ook is’.

Maar hoe krijg je mannen zo ver? Is dan de vraag.

Marc Hallez: ‘Je zou kunnen denken aan grappige opschriften als ‘voel je in je sas, bij een zittende plas’ .. of zoeken naar een beloning als een knop met het opschrift: ‘Als je belooft zittend te plassen, druk dan hier en we verwennen je met heerlijk rustige natuurgeluiden.’

We zoeken nog naar een leuke slogan, een tof idee, een leuk icoontje dat aanzet tot een zittende plas. We verwachten ze graag via ment@menttv.be . Kijk, je mag nu denken.. Is dat écht je grootste probleem? Maar bij ons komen tal van mensen op interview, artiesten, mensen met invloed op de publieke opinie..  mogelijks kunnen we de aanzet geven om een goed idee verder te verspreiden doorheen Vlaanderen.’

Informatie , …vragen… met al dan niet p(l)asklare antwoorden .. mag naar ment@menttv.be

ADVERTENTIE